Let bij de aankoop van warmtepompen in de zomer van 2012 vooral op toekomstgerichte toestellen
Wie deze zomer de hoge temperaturen wil bekampen en kiest voor een airconditioningtoestel, moet er zeker voor zorgen dat hij zich geen energieverslindend apparaat aanschaft. De achtergrond daarvan: op basis van de nieuwe Europese richtlijn inzake energiegerelateerde producten (Energy related Products - ErP) zullen in heel Europa strengere normen gelden voor alle energieverbruikende en energiegerelateerde producten. Een onderdeel van die Ecodesign-richtlijn dat we allemaal kennen is het verbod op conventionele gloeilampen.
In een ander onderdeel – het zogenaamde LOT – wordt het hulpbronnenefficiënte productontwerp ook bij warmtepompen, wettelijk verankerd in Europa. Warmtepompen, die op het vlak van rendement niet aan de minimumcriteria voldoen, mogen vanaf 1 januari 2013 niet meer in de EU worden ingevoerd.
Over het algemeen vind je dergelijke toestellen niet bij de plaatselijke vakhandel, maar eerder bij bouwmarkten. Daarom is het cruciaal om hier doelbewust naar de energie-efficiëntieklassen te vragen en na te gaan in hoeverre de toestellen aan de nieuwe normen voldoen. Bij Mitsubishi Electric hebben wij nu al een productprogramma dat aan de hoge efficiëntievereisten voldoet. Onze design premium-wandtoestellen met een koelvermogen van 2,5 en 3,5 kW bijvoorbeeld behalen tijdens het koelen de topwaarde A+++.
Een voorbeeld maakt duidelijk hoe enorm de verschillen op het vlak van energieverbruik kunnen zijn. Twee warmtepompen behoren momenteel tot de beste energie-efficiëntieklasse A. In de toekomst komen er echter nog drie nieuwe energie-efficiëntieklassen bij: A+, A++ en A+++. Een van beide warmtepompen, dat vandaag al verkocht wordt, voldoet nu al aan de voorwaarden voor de hoogste efficiëntieklasse A+++. Het verschil tussen het energieverbruik van beide units kan oplopen tot 70 %. Dat is enerzijds te danken aan de nieuwe, hoge minimumvereisten en anderzijds aan de nieuwe, seizoensbepaalde waarden.
De hogere prijs voor een zogezegd duurder product rendeert daarom vaak al na één koel- of verwarmingsperiode. Bovendien bieden hoogwaardige warmtepompen van bekende merken meestal een aanzienlijk hoger comfort. Met onze i-See-sensor kan de naar wens geconditioneerde lucht bijvoorbeeld doelgericht in de ruimte worden verdeeld – daar waar er zich personen bevinden – of kun je je doelgericht door de geconditioneerde lucht laten 'omgeven'.
Bovendien is de plaatsing van een warmtepomp iets voor vakmensen. Wie als consument zelf een warmtepomp installeert en in gebruik neemt, begaat zelfs een overtreding en kan hiervoor beboet worden. Enkel gecertificeerde koeltechniekers met een gepaste opleiding – een deskundigencertificaat voor de montage en ingebruikneming van warmtepompen – kan advies geven, de juiste toestellen kiezen en deze ten slotte installeren.
